Het toevoegen van verlichting in een ruimte is vaak functioneel en sfeervol. Daarnaast kan het ook karakterestieke architectonische eigenschappen een extra dimensie geven. Zo kan het kiezen van de juiste verlichting helpen meer accent te leggen op mooie hoge plafonds. Denk aan de verticale belijning vergroten, je kijkrichting sturen naar plekken waar je anders nooit kijkt en de lege ruimte boven ooghoogte opvullen.

Aan de hand van een aantal inspirerende voorbeelden geef ik tips voor het kiezen van de juiste verlichting bij hoge plafonds:

2a2b

Bij een ruimte met een hoog plafond is het mooi om een lamp op te hangen als eyecatcher, een kunstzinnig sculptuur welke van alle kanten interessant is. Het geeft de hoogte extra aandacht en je interieur een uitgesproken identiteit.

Ontwerp verlichting: links – Oudelampenkapjeslamp door Piet Hein Eek, rechts – Porca Miseria door Ingo Maurer

1a 1b

De hoogte van de linker woning wordt extra benadrukt door de vermenigvuldiging van lampen op verschillende hoogtes. Herhaling geeft kracht, het is een groot gebaar en het werkt als een eyecatcher.

Het catrol is in de rechterafbeelding een interessant detail van het ontwerp van deze lamp, hierdoor wordt je aandacht vanzelf gestuurd naar het plafond, waardoor de verticale belijning van de ruimte extra benadrukt wordt.

3a 3b

De snoeren zijn bij bovenstaande ontwerpen een belangrijk onderdeel van het geheel. Ze benadrukken de verticale belijning van de hoogte. Je aandacht wordt automatisch in de juiste richting gestuurd.

Ontwerp verlichting: links – Milk bottle lamp door Tejo Remy, rechts – Parentesi merk Flos

Coverafbeelding via Homeimprovementpin.com

FacebookTwitterPinterest