Soms is het heerlijk om altijd terug te kunnen vallen op dat ene tentje waar je zo lekker kan zitten en eten. Om niet te hoeven nadenken waar je je benen onder tafel steekt, als het idee om buiten de deur te eten, geopperd wordt. Maar soms voelt het ook wel wat makkelijk en schaam je je een beetje dat de ober jouw naam beter kent dan die van zijn collega’s. Tijd voor iets anders dus.


En waarom dan niet gelijk héél iets anders? Het is tenslotte vakantietijd. Niet iedereen heeft deze zomer de tijd om ook zich tegoed te doen aan experimentele gerechten in verre orden. Maar Amsterdam Oost heeft waarschijnlijk meer culinaire variatie te bieden dan de Spaanse Costa of een Italiaans bergdorp.

ibis

Strijk neer langs de Amstel aan de Weesperzijde op het terras van eetcafé Ibis. Bij een tropische bui is binnen zitten ook geen straf. De vrolijk gekleurde muren, de exotisch beschilderde bar en de typisch Afrikaanse lantaarns boven de tafel maken dat je met één stap over de drempel, de Amsterdamse grachten vergeten bent. Nog steeds aan het twijfelen of je het gas wel uitgedraaid hebt? Begin dan met een Mongozo, een exotisch biertje met mango-, kokos- of bananensmaak. Na een paar slokken uit de halve kokosnoot waarin het geserveerd wordt, waan je jezelf op een wit zandstrand.

Geen idee welke keuze je moet maken uit de uitgebreide kaart? Ga voor de ‘Ibis special’ (er is ook een vega-versie). Je krijgt een proeverij van allerlei Ethiopische gerechten en bijgerechten, die je eet met behulp van een ‘enjera’, een Afrikaans soort ‘flat bread’. Als je geen bovengemiddeld grote eter bent, laat het voorgerecht dan voor wat het is. Het hoofdgerecht is erg divers en van dergelijke proporties dat je vrijwel zeker zonder honger de deur uit zult gaan.

eetcafe-ibis

ibis-weesperzijde

Zoals de site al verkondigt, is eten in Afrika een sociale gebeurtenis. Wat wij alleen doen met bitterballen, doen de Afrikanen ook bij de hoofdmaaltijd: eten van één bord. Het eten wordt geserveerd op een enorme schaal die dient als bord voor de gehele tafel. Om je voor blunderen te behoeden: vraag niet waar je bestek blijft. Je eet met je handen. Met de pannenkoek (we blijven Hollanders) pak je stukjes groenten, vlees en saus. Servetjes mogen wel. Godzijdank.

ibis-eetcafe

slider-eetcafe-ibis

Loop de volgende keer net even iets verder dan het terras van je vertrouwde stekkie en geef je vrijdagmiddagborrel of diner een exotische twist. Bij Ibis ben je op vakantie. Last van heimwee? Bij de drempel begint Amsterdam weer.

Eetcafe Ibis
Weesperzijde 43, Amsterdam
www.eetcafeibis.nl
di-zo: 17.00 – 22.00

FacebookTwitterPinterest