Zeeburgereiland… waaigat, zandverstuiving, zelfbouw, het Annie M.G. Schmidt huis dat er niet kwam, de Kriterion benzinepomp, het is allemaal Zeeburgereiland. Maar het is ook “Een uniek stukje Amsterdam waar tijdens de 2e wereld oorlog Duitse U-boaten de Zuiderzee op trokken om mijnen uit te zetten. Vandaar die onderzeeër.

Deze plek heeft prachtige verhalen, daarom gaan wij met Magnetico op reis. Een reis van verhalen en iedereen mag mee”, verteld chefkok Elmer Kesseler vol passie. Elmer is een jeugdvriend en tegenwoordig zakenpartner van creatief mastermind Jesse Limmen. De legendarische Magneetbar krijgt met Magnetico S114 een vaste thuisbasis.

Magnetico1.1-metmik#172F4EC

Maar wat heet ‘vaste thuis basis’ als je weet dat de rode loods, waar voorheen restaurant Praq in zat, ombouwt wordt tot een onderzeeër? “ Dit gebouw gebruikt nu 400 ampère per maand en is niet eens op het riool aangesloten. In een kleine drie jaar willen wij dit pand verduurzamen. Afval water opnieuw gebruiken, we gaan deze plek transformeren waarbij wij het ruige, stoere, bonkige van een submarine gebruiken om dit vorm te geven”.

Magnetico4-metmik-b#172F5C9

Magnetico5-metmik-blog-dawntime

Magnetico3-metmik-b#172F553

Dat dit geen plek voor watjes is, is bij binnenkomst duidelijk te zien aan de ‘bebloede’ kettingzaag en de duidelijk-door-deze-kettingzaag-veroorzaakte (bloed)spatten op de muur achter de bar. Het interieur heeft alvast een kleine make over gekregen, maar reken er op dat na het Magneet Festival de transformatie begint.

Magnetico6-metmik-blog-dawntime

Chef Elmer kookt al jaren graag met de zee. De kaart is nu nog niet zo uitgebreid, maar een poon uit de oven voor bij de borrel staat al wel op. Duurzaamheid zit voor hem ook in op eten wat over, of te veel is. Plaagdieren als de Wolland krab (heb jij daar ooit van gehoord?) en Japanse oesters zijn niet gewenst, omdat ze het voedsel voor onze welbekende kokkels en schelpen weg eten. Je kunt deze grote Japanse jongens prima stomen, bakken of frituren. De Schiphol-ganzen-bitterballen van de Keuken van het ongewenste dier zijn nu al te bestellen. Een vriendin van Elmer is Jager rond Schiphol. In het seizoen koopt hij ganzen van haar. De borsten zijn heerlijk en de bouten kun je prachtig konfijten. Vis uit het IJsselmeer staat ook op zijn wensenlijst. Over biologisch en streekproducten hoef ik niet eens te beginnen, “dat is zó vanzelfsprekend”, nice! Zijn kokshart is natuurlijk ook nieuwsgierig naar onze lokale producenten in Oost, want hij komt zelf niet uit deze buurt. It’s a date, leuk!

Magnetico4-metmik-blog-dawntime

Elmer vertelt trots over de totstandkoming van het restaurant en wat er ons allemaal nog te wachten staat. De grote rode loods wordt volgens de spectaculaire tekeningen omgebouwd worden tot heuse onderzeeër. Magnetico S114 wordt aan de voorkant een net-even-anders wegrestaurant met één kaart, die bij ieders ritme past. Ook de zakelijke luncher willen we een passend inspirerend alternatief bieden. Het klink gastvrij!

Magnetico3

Magnetico2-metmik-b#172F525

Het achterste gedeelte met de grote zaal blijft industriëler. Zodat het Magneetstyle-waardig-uitgaansprogramma met feestjes tot in de late uurtjes een plek hebben, maar dit stuk is ook prima af te huren voor bedrijfsfeesten of een grote ‘private dining’.

Wat een passie! Wat gaan wij nog veel beleven in Magnetico. Onder de indruk van mijn kleine reis op het Zeeburgereiland bedenk ik mij naar buiten lopend dat ik eigenlijk met voorman Jesse een kop koffie zou drinken… Mooie man die Elmer, welkom in Oost!

Magnetico7-metmik-blog-dawntime

Het Magneet Festival gaat dit weekend van start!
Na het succes van de Magneetbar op Ruigoord, Solar en Lowlands werd twee jaar geleden voor het eerst het Magneetfestival op de Oostpunt van het Zeeburgereiland gebouwd. Een festival voor en door creatieve geesten, co-creatie, free hugs, leave no trace en met vooral veel liefde.

De grote vuurdoop voor Magnetico is de aankomende vier weekenden tijdens het Magneet Festival 2013. Van 23 augustus tot 15 september kunnen festivalgasten hier genieten van een goede hap eten. Het Magneet Festival wordt weer een creatieve uitspatting waar je zelf onderdeel bent van festival. Je kunt o.a. biertafels schilderen, op blote voeten dansen, hoelahoepen, kids zich ook prima vermaken en natuurlijk spectaculaire optredens plaatsvinden. What’s not to love?! Ik ben er in ieder geval bij!

Bekijk hier het hele programma van het Magneet Festival

FacebookTwitterPinterest