I amTjeerd. Zo staat in grote blokletters op het visitekaartjes van Tjeerd Doornbos. Maar wie ís hij dan? En vooral: wat doet hij? Wel, onder de naam I amtechno organiseert de Amsterdammer technofeestjes in de hoofdstad. “We zijn verwend hier in Amsterdam.”

Experiences creëren zodat elk feestje een unieke ervaring is. Dat is waar Tjeerd (grijze sweater, blauwe broek met daaronder havaianas) het voor doet. Zo was daar bijvoorbeeld ADE 2012. Uit zijn koker kwam het idee in EYE een stomme film uit 1929 te vertonen waaronder techno-grootheid Jeff Mills live de muziek draaide. De Volkskrant wijdde zelfs een artikel aan het event en noemde het ‘een bijzonder spektakel’. Hoewel drie uur een lange zit was, kreeg Tjeerd ‘veel vette reacties’. “Dit ging veel verder dan een dancefeest, het is een andere manier van techno beleven. Je kijkt op een andere manier naar de film en luistert op een andere manier naar de muziek.”

IMG_9068-Edit

Doorrammen

In de bovenkamer van de jonge Amsterdammer krioelt het van de ideeën. Feestjes op het dak van Nemo of in de dierentuin (‘misschien met een koptelefoon op, om zo de dieren wat te sparen’). Hij brengt een kleine nuance aan. “In mijn hoofd heeft het veel potentie, of dat ook op papier het geval is weet ik nog niet. Soms heb je wel het idee, maar niet te mogelijkheden, af en toe groeit dat en kun je het alsnog uitvoeren. Bijvoorbeeld Magneet Festival. Twee jaar geleden bedacht ik mij dat ik daar aan zou willen meewerken en deze zomer is het dan zover.”

Is het een kwestie van geduld hebben? “Oh nee, ik heb absoluut geen geduld, ik hou van door rammen. Ik ben naar Berlijn gegaan. Daar is een te gekke club, Salon Zur Wilden Renate en toen heb ik gevraagd of zij mee wilden werken. Vervolgens stapte ik naar Magneet en heb gezegd: als jullie het leuk vinden kunnen we dit en dit doen. En zo geschiedde. Op 7 september is daar Wilde Renate @ Magneet Festival. Zo makkelijk kan het gaan. Dit festival is hoe een festival moet zijn: intiem, hippie-achtig en maar 12,50 entree.”

Antikraakfeestjes

Tjeerd begon 2,5 jaar geleden met het organiseren van kleine feestje. “Ik woonde antikraak, nodigde vaak dj’s bij mij thuis uit en hield afters enzo.” Voor die tijd was hij zelf al dikwijls achter de draaitafels te vinden. Een specifieke eventopleiding heeft hij niet gevolgd. “Ik heb eerst mode gestudeerd toen theater. Vervolgens heb ik gewoon wat gewerkt in de modebranche en ook nog een tijdje bij BNN University gezeten. Overal heb ik veel geleerd en veel kennis opgebouwd. Over media, organiseren, creatief bezig zijn en ideeën uitvoeren,” vertelt hij ondertussen wuivend naar een bekende die langsfiets.

In korte tijd is I amtechno uitgegroeid tot een succesvolle speler in de Amsterdamse uitgaanswereld. Daarnaast houdt Tjeerd ook nog feestjes onder de noemers RVLVR en Osi Darap (Paradiso maar dan omgekeerd geschreven). Een geheim ingrediënt voor een succesvol event heeft hij niet. “Elk concept is anders. Zo is Osi Darap een thema-verkleedfeest en investeren we veel geld in de aankleding. We zijn totaal vrij in het uitvoeren van al die gekkigheid. I amtechno is veel strakker, weinig poespas en daar draait het vooral om de dj’s en de muziek. Op de vraag wanneer hij een feestje als succesvol kan bestempelen, veert hij op van zijn terrasstoel: “Als er gewoon tegen je wordt gezegd ‘he man, bedankt’ en je de mensen ziet genieten. Dat vind ik het mooist, dat mensen een smile op hun gezicht krijgen en dat deze er tot en met dinsdag op blijft zitten.”

IMG_9108-Edit

Altijd aan het opletten

Wanneer had de organisator eigenlijk zelf zijn eerste technofeestje? “Op mijn zeventiende werd ik door wat oudere vrienden meegenomen naar Groningen. Toen dacht ik: dit is héél vet. Hier in Amsterdam was mijn eerste echte feestje Sensation. De muziek is niet mijn favoriet maar heel knap hoe ze zo’n beleving neer kunnen zetten. Het heeft een mooie indruk achtergelaten.”

Anno 2013 bezoekt Tjeerd dagelijks allerlei festiviteiten.” Ik ga veel feestjes af en kijk wat iedereen doet. Ik let op de aankleding en het geluid, ontmoet mensen en ben aan het netwerken. Maar zo groot is de scène niet, hoor.” Meefeesten zit er veelal niet in. “Het is jammer dat ik vooral in de werkmodus zit. Ik ben altijd aan het opletten. Ik moet echt met mijzelf afspreken om vaker met mijn vrienden een feestje te pakken,” spreekt hij zichzelf vermannend toe.

Living like a rockstar

Niet alleen de Amsterdamse bodem wordt verkend. “In het voorjaar was ik uitgenodigd in Miami via de PA van Carl Cox en Sunnery James, waar ik al enige tijd contact mee had. ‘Kom langs, kom kijken’ zei ze. Het was twee weken lang living like a rockstar. Bootfeestjes, jachten, mansions, ik mocht achter de schermen bij het Ultra Music Festival. In Amerika staat alles nog in de kinderschoenen. In Europa en zeker in Nederland lopen wij voorop wat dancemuziek betreft. Ik heb er over nagedacht daar wat op poten te zetten, met wat mensen gepraat maar daar ben ik nog te klein voor. Ik wil nu eerst hier mooie producten opzetten, mijn bedrijf uitbouwen tot een groot merk. Het probleem is alleen dat ik altijd alles mooier en beter wil. Er ligt hier dus nog genoeg uitdaging voor mijzelf.”

Dat wil overigens niet zeggen dat Tjeerd niet over de landsgrenzen actief is. In het Zweedse Stockholm heeft hij de nodige connecties met een club aldaar waar hij en zijn resident dj’s meerdere keren hebben gedraaid. “Ik vlieg ik er deze week weer heen. Het verschil met Amsterdam? Het is klein; in de jaren negentig zijn veel clubs gesloten, drank is duurder en drugs is redelijk aan banden gelegd.” Verleidelijke bedoeling trouwens, het nachtleven als werkterrein. Glimlachend: “Vroeger deed ik altijd het licht uit, nu kan ik de het weerstaan.”

IMG_9167

24-uursvergunning: nog even wennen. Amsterdam is voor Tjeerd de ideale plek wanneer het technofeestjes betreft. “Ik zou nergens anders willen wonen en werken. De mensen hier gaan meer uit en zijn meer op zoek naar leuke feestjes en initiatieven. We zijn verwend hier in Amsterdam. Veel partijen hebben de potentie om naar het buitenland te gaan. De kwaliteit ligt heel hoog vergeleken met andere landen. We zijn een heel klein landje maar hebben de meeste festivals ter wereld. Die grote keuze maakte de scène goed. Hierdoor moet elk feest zich steeds meer onderscheiden en komt de lat hoger te liggen.”

Tjeerd is te spreken over de 24-uursvergunning die de gemeente sinds kort afgeeft. Al is het volgens de organisator nog even wennen voor de feestganger daadwerkelijk zo lang door te feesten. “In Berlijn is het al wat meer ingeburgerd en is het heel normaal om na je ontbijtje weer terug te club in te duiken.” De inzet van de gemeente speelt volgens Tjeerd ook een rol bij het succes van de vergunning. “De promotie naar het buitenland kan uitgebreider zodat toeristen beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Mensen komen nu alleen voor de musea en de boottochten.”

Nog een punt van aandacht: de taxiprijzen. Tjeerd: “ Ik hou van de knusheid van Amsterdam, het is een kleine stad, je kunt overal naartoe. Maar als de taxi’s wat goedkoper zouden zijn kun je mensen makkelijker vervoeren van club naar club.” Een uitgaansprofessional als hij heeft hij vast nog wel wat aanraders. “Studio 80, Trouw, Thuishaven, Hanneke’s Boom, Roest, ” somt hij op. “Ohja, komt allen naar Magneet,” roept Tjeerd nog een laatste keer over het terras aan de Wolvenstraat.

FacebookTwitterPinterest