Huize Frankendael, gebouwd in 1660, is één van de laatste tien buitenhuizen van Amsterdam. Dit met liefde gerenoveerde paradijs is voor vele nog altijd een goed bewaard geheim. “Natuurlijk ben ik daar op de Middenweg wel eens langs gereden, maar ik wist niet dat het ook een restaurant was”, is niet zelden de reactie van mensen die ik over restaurant Merkelbach vertel. En dat klopt!

 

Om het authentieke aangezicht van Huize Frankendael te behouden staat er niet groots op de gevel dat er zich in het rechter koetshuis een super fijn restaurant bevindt. Floortje Dessing noemde Frankendael recentelijk in een krant nog “fenomenaal mooi”!

3-Merkelbach-poire-met-mik 2-luchtfoto_Frankendael-(c)_Peter_Elenbaas

Restaurant Merkelbach heeft namelijk een paradijselijk terras aan de achterzijde van het gebouw, in de adembenemende openbare stijltuin. Ik benadruk de openbaarheid van de tuin, want je bent zomaar getuige van een fotoshoot of filmploeg die dankbaar gebruik maken van dit sprookjesachtige decor. (“Which reminds me”, twee jaar geleden had ik hier zelf een date! zie 1.52 min). De oude keuken van het restaurant, waar je met 8-12 man kunt eten, is ook  een echte aanrader voor een intiem diner met familie of vrienden. Dit is geen plek om het aperitief over te slaan. De Poiré van Merkelbach is volgens Harold Hammersma, bekend van de terraswijntest in het Parool, “de beste Pioré die er bestaat”.

If-walls-could-speak

En dan is er nog de Frankendael Foundation met haar unieke tentoonstellingen, samengesteld door Nathanja van Dijk. Tot 13 oktober kun je bijvoorbeeld de prachtige foto’s van ‘If Walls could speak’ bewonderen. De internationale fotografie, van museale statuur, uit de ING Collectie is tijdens haar zomerresidentie op Huize Frankendael, voor het eerst toegankelijk voor publiek.

If-the-Walls-Could-Speak

Fotografen geven in deze tentoonstelling een nieuwe kijk op de manier waarop het menselijk leven zich verhoudt to zijn urbane, architectonische omgeving. Het is een reis langs stedelijke gebieden als; Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika, Europa en Oceanië. Een mooie combinatie als je bedenkt dat het groeiende Amsterdam, buitenhuis Frankendael inmiddels heeft omsloten en binen haar stadsgrenzen heeft opgenomen.

7-De-Paradijstuin

Soirée Anniversée

Huize Frankendael is op donderdag 12 september 5 jaar open voor publiek! Dit wordt gevierd met een Soirée Anniversée in Huize Frankendael!  Een bijzondere avond van 17.00-01.00 met muziek, theater, verhalen, beeldende kunst en lekker eten voor de in lichaam of geest jonge levensgenieter. Wees welkom in Huize Frankendael, onze prachtige Urban Oase in Amsterdam-Oost!

Kaarten voor de Soirée zijn alleen in de voorverkoop te koop(en dus níet aan de deur!) Tickets €17,50 zijn incl. champagne en taart.

Huize Frankendael is iedere zondag open van 12 tot 17 uur en de rest van de week op aanvraag, 020-4233930. Toegang is gratis. Rondleidingen op zondag beginnen om 14.00 uur en bedragen € 5 p.p. Voor kinderen is de rondleiding gratis.

FacebookTwitterPinterest