Als zzp’er wil je als het even kan een werkplek buitens huis. Niet te groot, want dat is vaak te duur. Maar wél met snel internet, een koffieautomaat, een vergaderruimte, én gezelligheid. En het liefst ook nog op een mooie plek. Voor die mensen is er Launchdesk. Sander Koppelaar, één van de initiatiefnemers, licht toe.

“Esther daar”, terwijl Koppelaar (29) wijst naar de eigenaar van het pand, “kan niet stil zitten. Ze heeft hier een ruimte gehuurd van duizend vierkante meter en doet echt van alles. Achterin is een bed en breakfast, er worden hier exclusieve schoenen en tassen gemaakt, en er is ook nog een atelier. Via Launchdesk verhuurt ze werkplekken, die gecreëerd zijn in de ruimtes waar ze op dit moment niets mee doet. We hebben nu drie huurcontracten gesloten voor dit pand.” Koppelaar beschrijft een groot grachtenpand aan de Oudeschans in het centrum van Amsterdam: één van de locaties van Launchdesk. Op deze plek geeft hij uitleg over zijn bedrijf, dat hij begin 2013 startte.

Sander2

Weg bij de Coffee Company

“In 2009 was ik samen met iemand anders opzoek naar een kantoor. We wilden een mooie en inspirerende werkplek, maar de meeste van die plekken zijn veel te groot voor twee ondernemers. Toen er een immense kantoorruimte vrij kwam boven De Balie naast het Leidseplein, dacht ik: als we dat kantoor nou gewoon huren en de vrije ruimte verhuren aan zzp’ers, dan kunnen we daar gewoon gaan zitten. Het is een gave plek, dus de kans dat we de vrije kwijt raken was vrij groot.” Zo gezegd, zo gedaan. Al snel zat het pand vol met zzp’ers, en moesten veel geïnteresseerden worden teleurgesteld. “Op een gegeven moment dachten we: hier moeten we wat mee. We krijgen ontzettend veel aanvragen, maar we zitten eigenlijk altijd vol. Dat vinden we zonde, helemaal omdat er veel bedrijven zijn die werkplekken over hebben.”

Het resultaat ontstond begin dit jaar: Launchdesk. Een soort makelaar voor werkplekken, gezelligheid en inspiratie. Een site waar kantoren hun lege bureaus aanbieden, en zzp’ers rondkijken voor een inspirerende werkplek. Vraag en aanbod komt er samen. Koppelaar: “Wat je ziet is dat steeds meer mensen die een eigen onderneming hebben, een werkplek buitens huis willen. Velen proberen het een tijdje bij de Coffee Company, maar zijn dat vaak snel zat. Zzp’ers zijn op zoek naar aanspraak, en willen een echte werkomgeving met als het even kan wat gelijkgestemden om je heen. Om die reden zetten we bij Launchdesk dan ook in op werkplekken voor een langere periode.”

Sander3

Meer dan een plank op vier poten

“Door als zzp’er op een vaste plek te gaan werken, leer je de mensen om je heen echt kennen. Op die manier kun je ook gebruik van elkaar maken. Ik heb mijn plek Boven de Balie na vier jaar bijvoorbeeld nog steeds, en daar ken ik inmiddels dan ook iedereen. In die tijd dat ik daar nu zit, heb ik nieuwe bedrijfjes zien ontstaan uit samenwerkingen tussen zzp’ers. Dat is heel leuk om te zien. Als die ondernemers thuis waren blijven werken, waren zij waarschijnlijk niet met elkaar in contact gekomen.”

Niet voor niets wordt Launchdesk op de website beschreven als ‘één grote groep.’ Koppelaar: “We verhuren meer dan een plank op vier poten. De sociale component vinden wij heel belangrijk. Daarom hebben we een aantal tools ontwikkeld die de huurders met elkaar verbinden. Zo zijn er mailinglijsten binnen kantoren, maar ook mailinglijsten binnen bepaalde disciplines. Op die manier kun je als designer bijvoorbeeld in contact komen met alle andere designers die een werkplek huren via Launchdesk. Daarnaast organiseren we af en toe borrels, waarop mensen elkaar op een informele manier beter kunnen leren kennen. Als we gaan groeien, zal het lastig zijn om echt één groep te houden, maar uiteindelijk is het belangrijkste netwerk het kantoor waar je een plek huurt. Die mensen zie je namelijk elke dag.”

Groei

Een werkplek huren in dit atelier aan de Oudeschans, werken in het Olympisch stadion met uitzicht op de sintelbaan of een bureau dat je uitzicht geeft op het IJ: alle plekken zijn totaal anders. En toch hebben ze een gemene deler: het zijn geen standaard kantoren. Koppelaar: “Tot nu toe hebben wij deze plekken vrij subjectief uitgekozen. Het zijn inderdaad allemaal kantoren met een bijzonder karakter, maar we beseffen ook dat niet iedereen daar naar opzoek is. Sommige mensen willen gewoon een functioneel bureau met een vergaderzaal en een koffieautomaat. Het liefst niet te duur. Om die reden zijn we momenteel ook bezig met werkplekken die wat minder bijzonder zijn.” Onder de naam Launchdesk Basic zullen die plekken binnenkort op de website verschijnen.

De 122 werkplekken van Launchdesk zijn op dit moment voor een groot deel verhuurd. In de afgelopen maanden is bovendien hard gewerkt aan een goede website en het neerzetten van een stevig fundament. De juiste voorwaarden zijn nu geschept, en dus kan de blik vooruit. Koppelaar: “Inmiddels zijn we klaar om te groeien, en staan we ook open voor kantoren buiten Amsterdam. Binnenkort verschijnen er bijvoorbeeld werkplekken in Utrecht op onze website.” Dat Koppelaar groot denkt blijkt wel als we hem ten slotte vragen naar eventuele plannen over de grens. “Het buitenland sluiten we op den duur zeker niet uit, maar dat moeten we wel op een logisch moment doen. Daar is het nu nog veel te vroeg voor. We willen Launchdesk eerst goed neerzetten in Nederland. Alles stapje voor stapje.”

FacebookTwitterPinterest