Direct na de lancering van haar app Handwriter  stormt-ie de top 10 meest populaire apps binnen. En op dat moment had iPhoneclub al een lovende review geschreven.  Manon van Essen noemt zichzelf een software nerd.  Niet verwonderlijk gezien ze de software voor haar app zelf heeft geschreven. Tijdens een rondje hardlopen door het Amsterdamse bos schoot de juiste  code voor het algoritme haar te binnen. Ohja: ze is ook nog één van de initiatiefnemers van the Startup Orgy.

Bij Handwriter draait het om –inkoppertje– handgeschreven digitale teksten.  “De app voorziet  in een uniek online handgeschreven lettertype , bijvoorbeeld op een Instagramfoto,” legt Manon haar vinding uit. Ze is tevens oprichter van Print Personal, het bedrijf waarmee de ideeën rond handgeschreven digitale teksten allemaal begonnen. “Waarom dit zo bijzonder is? Het is anders.  De huidige fonts met handgeschreven letters zijn het net niet. Met deze app is het écht handgeschreven, geen enkele letter is hetzelfde.”  De app heeft een eigen collectie lettertypes (fonts) maar het is ook mogelijk een eigen font te ontwerpen. “Mijn eigen handschrift is trouwens extreem lelijk. Ter illustratie: op de basisschool kreeg ik het laagste cijfer voor mijn handschrift. De app is een soort wrok,” en een schaterlach volgt.

Onterecht pr-meisje

Een techtalent , die Manon.  In haar vrije tijd sleutelt ze aan retro radio’s (groot, vierkant, jaren zestig) zodat je deze via een bluetoothverbinding kunt bedienen. Haar bureau aan de Weteringschans staat er vol mee. “Ik ben erg technisch aangelegd, dat verwacht je niet van een meisje,” grapt de Amsterdamse, met roots in Nijkerk. “Mensen denken vaak dat ik het pr-meisje ben. Ik vind het juist handig en hou dit beeld zo lang mogelijk in tact. Het is juist wel goed die achterstand; ik weet meer over hen dan zij over mij.”

IT-nerds konden de software voor Handwriter niet schrijven. “Je moet het zien als specialistische kennis. Hier was nu de vraag: hoe maak je een handschrift? Daar is geen standaard codetaal voor. Vandaar dat ik besloot het zelf te schrijven.” Gemakkelijk is anders. “Het was verschrikkelijk jankwerk.” Een rondje hardlopen door het Amsterdamse bos leverde haar het Eureka-moment op: ze kraakte de code om het algoritme te schrijven.

IMG_4653-Edit-Edit

Vijftig meest invloedrijke twitteraars

Handwriter stormde meteen de top 10 binnen. Daar gingen vanzelfsprekend de nodige strategieën aan vooraf.  “Ik heb de vijftig meest invloedrijke twitteraars gevraagd iets te willen schrijven of op Instagram te plaatsen,” verklaart Manon de hoge hitnotering. “Mijn filosofie – en het klinkt heel stom- werk met het idee dat je het al hebt bereikt. Mensen denken uit angst. Bij de gedachte dat het er al is, is die angst weg want het resultaat is er al. De dag nadat de app gelanceerd  was, stond ik op het met het idee, hij staat in de top 10. Dat werkt een stuk relaxer.”

Het team van Handwriter  bestaat uit tien man. “Iedereen is compleet anders. Ik ben meer een soort dromer. Maar ze noemen het strateeg. Mijn taken: de app is gelanceerd, hoe nu verder?  Ik verzin creatieve plannen en onderzoek wat de mogelijkheden zijn voor een keyboard die de switch maakt naar handschreven letters. Technisch gezien kan dit nu al. De release hangt van ons af, een kwestie van planbaar maken.” Een ander doel voor Manon: het aantal handschriften van de app verhogen. “Via Instagram krijg ik vanuit de hele wereld handschriften toegestuurd.” Wat gesprekken met c.q. in Barcelona staan ook nog op de agenda. “De grootste fotoleverancier van de wereld is daar gevestigd. Het plan is om iedereen zijn eigen handschrift in een fotoalbum te krijgen. Ok, en verder mag ik er niets over verklappen.”

Orgie van startups en creatievelingen

Naast de dromer uithanger bij haar eigen app, is Manon ook een van de oprichters van the Startup Orgy. Een Amsterdams initiatief dat zich in de Van Gendthallen op het Oostenburgereiland wil settelen en daar een gigantische werk- en uitgaansplek van wil maken voor startups en creatievelingen.  Kantoren, kappers, clubs.  You name it.

In Londen (the Campus), Berlijn (Factory) en Parijs (Halle Freyssinet) al een bekend fenomeen. “Vroeger hadden we in Nederland veel bedrijven waar we trots op waren, waar we naar op konden kijken. We missen anno 2013 die local heroes. Ze zijn er wel maar niet zo groot als vroeger. En doen wel grootse dingen. Wanneer alle local heroes in één pand zitten kunnen we die tijden herleven,” zo luidt het gedachtengoed. “Het straatbeeld wordt nu grotendeels bepaald door H&M. Hoe leuk zou het zijn als wij een soortgelijke onderneming in het land hebben en kunnen zeggen: hé dat is van ons.”

IMG_4601

In de aanval: front maken

De plannen zijn ambitieus en vergevorderd. “We willen een brug creëren en een weconomy teweegbrengen:  mensen bereid vinden te vertellen wat zij hebben gedaan. Amsterdam is best klein. We moeten samen een front maken tegen Berlijn en Londen, daar is veel aan de hand. Maar wij willen juist dat investeerders naar Nederland komen. Zou ook een boost zijn voor het stadsdeel,  de werkgelegenheid en de creatieve sector.”

Manon is de marketeer/strateeg en bedenker van creatieve concepten binnen de club. “Het is eigenlijk een uit de hand gelopen netwerkborrel. We startten twee jaar geleden, met z’n tweetjes, en nodigden steeds meer mensen uit.  Een pand op de Wallen wordt de huidige standplaats voor de netwerkborrels van the Orgy. (“Geen sprekers op een podium.  Wij zetten mensen naast elkaar, dat is het geheim van ons concept.”) Nu is het azen geblazen op het grote pand bij het Oosterdok. Er zijn immers nog meer kapers op de kust voor de voormalige Stork-fabriekshal . Eind volgend jaar moet – als the Orgy het pand toegewezen krijgt-  de Grote Verbouwing van start gaan.

De aanmeldingen vliegen ondertussen de mailbox binnen. Inmiddels staan er meer dan vijfhonderd inschrijvingen voor de groteske hal in Oost op de teller. Nu kunnen geïnteresseerden alleen gegevens via de website invullen, waar overigens nauwelijks meer op staat dan een aanmeldformulier. “Dat  hebben we expres zo gedaan, niet te veel vertellen. Wie wel of niet toegelaten wordt, daar is geen eenzijdig beleid voor. Er zijn geen vaste eisen waarin een kandidaat aan moet voldoen. De mensen zijn het belangrijkst.”

Boerenverstand met hoge hakken

De high heel lady reageert schouderophalend wanneer we het over haar aardig imposante staat van dienst hebben. Zo heeft ze een bomvolle zaal toegesproken over passie en lef tijdens Challenge Day.  “Ik snap niet dat mensen het zo fantastisch vinden wat ik allemaal doe en dat ik zo vaak geïnterviewd word. Ik doe gewoon mijn werk en gebruik mijn boerenverstand. Ik ben niet bang  CEO’s aan te spreken.”

“Natuurlijk voel ik wel druk en heb ik stressmomenten. Ik zit in de Viva 400, heb de New Venture prijs gewonnen en wordt gevolgd door Sprout. Het geeft wel het gevoel, wat nou als ik het niet waarmaak? Dan zeg ik tegen mezelf: stel het lukt niet dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Ik ben er vol voor gegaan. Er is geen gevoel van falen, mensen zullen je niet afrekenen op wat je hebt geprobeerd.”

IMG_4739-Edit

Geen rijke ouders, geen Stanford

Haar verhuizing vorig jaar richting de Amsterdamse grachten was een meer dan slimme zet.  “Het is nog nooit zo goed met me gegaan sinds ik in Amsterdam zit. Hier gebeurt het gewoon, hier zit mijn netwerk. Ik ga om met ondernemers, een vaste kring mensen die ook mijn vrienden zijn. Wanneer je twee uur moet reizen ga je verslappen . Plus van je vrienden vraag je meer dingen en kun je zo meer voor elkaar krijgen.”

Toch heeft Manon wat aan te merken op de hoofdstad. “Ik mis de community. Wij léven soms op kantoor, heb vaak nauwelijks tijd om naar de kapper te gaan.” Vanzelfsprekend wordt the Startup Orgy als oplossing aangereikt. “Alles wat je normaal doet is dan dichtbij en dat is het meest efficiënt. Hoe handig is het dat de kapper in hetzelfde pand zit?” Een glundering maakt van haar meester.

Ze noemde het zelf al, ze is een dromer. Haar grootste droom? “Een landmark neerzetten op de wereld. Dat ik kan zeggen dat ik dat gedaan heb. Ik wil dingen veranderen. Er wordt vaak geroepen: mensen luisteren niet. Ik wil iemand worden waar mensen wél naar luisteren. Ik heb geen rijke ouders en heb niet op Stanford gestudeerd. Alles kan als je maar wil.”

FacebookTwitterPinterest